maanantai 1. lokakuuta 2018

Maissi

Kuvahaun tulos haulle maissi            maissi (Zea mays)
1800-luvun piirros maissista
Maissi, riisi ja vehnä ovat mailman kolme tärkeintä viljelyskasvia. Meillä viljeltävästä sokerimaissista käytetään tuleentumattomat siemenet; vastakorjatut tähkät keitetään suolavedessä. Sokerimaissi taimikasvatetaan. Kun taimet ovat noin 20 cm:n mittaisia, ne ensin karaistaan eli totutetaan vähitellen viileämpään ja kuivempaan ilmaan, jonka jälkeen ne istutetaan avomaalle 30-40 cm:n välein. Etelä-Suomessa viljelyn voi aloittaa myös avomaalle kylväen, jolloin kasvualustan lämpötilan tulee olla noin 10 astetta. Lajikevalinnassa kannattaa suosia meillä varmoiksi todettuja. Maissi on vaatimaton maan laadun suhteen, mutta ravinteiden tarve on melko suuri; lannoitukseksi annetaan syksulla karjanlantaa tai keväällä seoslannoitetta. Maissin juuret ovat lähellä maan pintaa, joten niitä pitää varoa rikkakasveja harattaessa. Taimia kestellaan poutajaksojen aikana. Maississa ovat hede- ja emikukinnot samassa yksilöissä. Metrin mittaisen veson latvaan aukeaa ensi hedekulkinto, joka on röyhy. Varren alaosiin puhkeaa pari kolme tähkämäistä emikukkaa. Niillä on tuppimaiset suojuslehdet, joiden sisässä keltaiset siemenet kehittyvät. Hedekukinto voidaan poistaa kukinnan päätyttyä. Myös verson tyvestä kasvavien sivuversojen poistoa suositellaan toisinaan. Korjuuhetken tunnistaa siitä, että kukinnon latvan tupsut ruskettuvat. Jos kypsyminen etenee liiaksi, siemenet eivät ole enää niin makeita ja kullankeltaisia kuin oikeaan aikaan kerätyssä sadossa

Ei kommentteja: