torstai 27. syyskuuta 2018

maaartisokka

              Maa-artisokka (Helianthus tuberosus)


Kuvahaun tulos haulle maa artisokka
Kuvahaun tulos haulle maa artisokkaMaa- eli mukula-artisokka on vihannesmaan vartija, joka kasvaa loppukesään menessä parimetriset varret. Usein se ehtii kukkia pienillä auringonkukkamaisilla kukinnoillaan ennen syyshalloja. Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, joka menestyy koko maassa. Perunan tapaan se muodostaa maan alle mukuloita. Ne ovat puikulamaisia ja 10 cm:n mittaisia. Satoa korjataan syksyllä ja uudelleen keväällä, kun routa on sulanut. Maa-artisokka ei ole perunaa vaikeampi kasvatettava. Mukuloita käytetään keitoissa, paistoksissa sekä raakaraasteissa. Tärkkelyksen sijaan ne sisältävät hedelmäsokerista muodostunutta insuliinia, joka sopii myös diabeetikoille.
                                
                               Taimikasvatus


mukulat ostetaan keväällä taimimyymälästä. Juurakon voi jakaa mös valmiista kasvustosta keväällä tai syksyllä.

                                 Kasvupaikka

Maa-artisokka viihtyy parhaiten multamaassa. Kovan maan pinnalle voidaan tehdä kasvupeti kompostimullasta, turpeesta, oljesta ja ruohosilpusta. Maa kalkitaan niin, että pH on 7.

                                      Istutus

Maa-artisokka istutetaan varhain keväällä kasvimaan pohjoilaidalle, jossa se ei varjosta. Mukulat istutetaan 10 cm:n syvyyteen. Taimiväli on 40 cm ja riviväli 80 cm.

                                    Hoitotyöt

Istutettu penkki pidetään puhtaana rikkakasveista, kunnes maa-artisokka kasvaa riittävän reheväksi. Keväisin annetaan lannoitukseksi 2,5 dl/m2 kananlantarakeita tai 0,8 dl/m2 moniravinteista seoslannoitetta. Penkit voidaan mullata perunan tapaan heinäkuun lopulla.

                               Kasvinsuojelu

Maa-artisokalla ei ole merkittäviä kasvinsuojeluongelmia.

                       Sadonkorjuu ja varastointi

Ensimmäisiä mukuloita voidaan nostaa jo syyskuussa. Myöhään syksyllä korjataan pääsato. Ohutkuoriset mukulat on suojattava kuivumiselta muovikelmulla. Ryöpättynä niitä voidaan myös pakastaa. Loppusato nostetaan keväällä , kun routa on sulanut.





                                

Ei kommentteja: