torstai 27. syyskuuta 2018

maaartisokka

              Maa-artisokka (Helianthus tuberosus)


Kuvahaun tulos haulle maa artisokka
Kuvahaun tulos haulle maa artisokkaMaa- eli mukula-artisokka on vihannesmaan vartija, joka kasvaa loppukesään menessä parimetriset varret. Usein se ehtii kukkia pienillä auringonkukkamaisilla kukinnoillaan ennen syyshalloja. Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, joka menestyy koko maassa. Perunan tapaan se muodostaa maan alle mukuloita. Ne ovat puikulamaisia ja 10 cm:n mittaisia. Satoa korjataan syksyllä ja uudelleen keväällä, kun routa on sulanut. Maa-artisokka ei ole perunaa vaikeampi kasvatettava. Mukuloita käytetään keitoissa, paistoksissa sekä raakaraasteissa. Tärkkelyksen sijaan ne sisältävät hedelmäsokerista muodostunutta insuliinia, joka sopii myös diabeetikoille.
                                
                               Taimikasvatus


mukulat ostetaan keväällä taimimyymälästä. Juurakon voi jakaa mös valmiista kasvustosta keväällä tai syksyllä.

                                 Kasvupaikka

Maa-artisokka viihtyy parhaiten multamaassa. Kovan maan pinnalle voidaan tehdä kasvupeti kompostimullasta, turpeesta, oljesta ja ruohosilpusta. Maa kalkitaan niin, että pH on 7.

                                      Istutus

Maa-artisokka istutetaan varhain keväällä kasvimaan pohjoilaidalle, jossa se ei varjosta. Mukulat istutetaan 10 cm:n syvyyteen. Taimiväli on 40 cm ja riviväli 80 cm.

                                    Hoitotyöt

Istutettu penkki pidetään puhtaana rikkakasveista, kunnes maa-artisokka kasvaa riittävän reheväksi. Keväisin annetaan lannoitukseksi 2,5 dl/m2 kananlantarakeita tai 0,8 dl/m2 moniravinteista seoslannoitetta. Penkit voidaan mullata perunan tapaan heinäkuun lopulla.

                               Kasvinsuojelu

Maa-artisokalla ei ole merkittäviä kasvinsuojeluongelmia.

                       Sadonkorjuu ja varastointi

Ensimmäisiä mukuloita voidaan nostaa jo syyskuussa. Myöhään syksyllä korjataan pääsato. Ohutkuoriset mukulat on suojattava kuivumiselta muovikelmulla. Ryöpättynä niitä voidaan myös pakastaa. Loppusato nostetaan keväällä , kun routa on sulanut.





                                

keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Tomaatin sadonkorjuu, lajittelu ja pakkaaminen


Kuvahaun tulos haulle tomaatti- Työvälineinnä käyttämme kärryä joka laitetaan rattaille ja sen päälle laittalle punnaisia laattikoi 4kpl.

- Laitamme päällemme kevyimät työhousut, turvakengät ja kertäkäyttöhanskat siksi, ettei meistä saa makteereita tomaateihin.

- Aloitamme sen syksyllä, tossa elo-, syyskuussa ja tomaattien tulisi olla vaikka punaisia tai oranseja, mutta täytyy aina katsoa ettei niissä ole ympärillä tai pohjalla mätää ja ettei ota vihreittä.
Kuvahaun tulos haulle tomaattilaatikko- Hyvät tomaattit laitetaan hyvään latikoon ja mädän tomaatit huonoon latikoon ja katsotaan aina alhaalta ylös asti lehdistöä .

Kuvahaun tulos haulle tomaatti lajit- Sitten kun on lattikko täynnä hyviä tomaatteja laittetaan tyhjä laattikko sen päälle ettei ne liiskannu ja sitten kun ne on täynnä niin kanamme ne radalle ja sieltä ne menee pakkamoon.

- Kun olimme poimineet tomaatit, niin laittoimme laatikot hinausradan päälle, niin painoimme sen päälle ja ne kulki sen mukana, kun laatikot tuli perille käätämis pistettä niin, kaadoin tomaatit hissiin, vein sitten tyhjän laatikon kasaan.

- Laittamme tomaattit pahvilaattikoon ja katsomme myös sammalla mitkä tomaattit ovat hyviä kauppan ettei, ne ole pahaksi kennelekään.

- Sulavastti, reipaastti ja katsomme joka lehdiston tarkastti ja katsomme mihin astumme, myös pesemme töiden jälkeen kädet saippualla ja juoda paljon vettä.