Mukulaselleri (Apium graveolens Rapaceum-ryhmä)
On kaikella tapaa voimakas kasvi. Se tarvitsee vahvan, hyvin lannoitetun maan. Myös maultaan se no niin läpitunkeva, että aloittelijalle muutamakin taimi riittää moniin keittoihin. Sitä pidetäänkin virkistävänä vihanneksena. Mukalaselleriä käytetään myös raasteisiin ja kastikkeisiin. Sen lehdetkin ovat syötäviä. Niitä käytetään tuoreena tai kuivattuna keittojen maustamiseen.
Taimikasvatus
Mukulaselleri ei ole ollut kovin suosittu viljelykasvi, sillä se vaatii pitkän taimikasvatuksen. Muutaman mukulan kasvatusta varten taimet kannattaa ostaa. Siemenet kylvetään sekakylvönä laatikkoon tai yksitellen ruukkuihin jo maaliskuulla. Ne peitetään vain ohuesti ja pidetään 20 asteessa. Siemen itää hitaasti 3-4 viikon kuluttua. Kun taimien lehdet koskettavat toisiaan, ne koulitaan yksittäisruukuihin tai kennoihin. Taimia kasvatetaan ikkunalla tai muussa valoisassa paikassa. Ennen istutusta taimet karaistaan tuulettamalla.
Kasvupaikka
Mukulaselleri vihtyy lämpimällä paikalla, hyvin ravinteikkassa maassa ja kykenee kehittymään jopa savessa. Maa muokataan syvään jyrsimellä tai haralla ja lannoitetaan voimakkaasti. Mukulaselleri pitää lantakompostista ja booria sisältävästä tuhkasta. Ostolannoitteilla kevätlannoitus on 5 dl/m2 moniravinteista seoslannoitetta. Kalkisemalla pH nostetaan lähelle seitsemää.
Istutus
Mukulaselleri istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa. Taimet istutetaan entiseen syvyyteen. Liian syvään istutettuna kasvu hidastuu ja mukuloista kasvaa epämuotoisina. Taimi- ja riviväliksi jätetään 40 cm.
Hoitotyöt
Selleripenkkejä kastellaan etenkin heinä-elokuussa, jos kuivuus uhkaa. Tasainen kosteus edistää mukuloiden kasvua. Rivivälit pidetään puhtaina ja kuohkeina haraamalla. Kitkennän jälkeen riviväleihin voi levitää ruohosilppua katteeksi. Kate vähentää kuivumista ja luovuttaa ravinteita.
Sadonkorjuu ja varastointi
Mukulasellerit nostetaan ylös myöhään syksyllä, sillä kasvu jatkuu pitkään. Ne korjataan kuitenkin ennen pakkasia, sillä kerran jäädyttyään ne eivät säily hyvin. Jos kovan pakkanen uhkaa jo syyskuussa, sellerit peitetään harsolla tai oljilla. Noston yhteydessä mukuloista poistetaan naatit ja juuria typistetään 1 cm:n mittaisiksi. Selleriä voidaan varastoida kellarissa juuresturpeen tai hiekan seassa 0-+5:ssa useita viikkoja. Niitä voi myös pakastaa tuoreena raasteena tai paloiteltuna neljä minuutin kiehautuksen jälkeen. Raastetta ja viipaleita voi myös kuivata.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti